Angkor Wat

Angkor Wat
Angkor Wat

zondag 22 november 2015

Tuut-tuut-tut-tut-tuuut land

Brom- en motorfietsen.
In 1975 waren er 50 miljoen Vietnamezen met nauwelijks scooters of brommers. Nu zijn die aantallen 92 en 54 miljoen. Het is hier het ideale vervoersmiddel. Het is een typisch Vietnamees fenomeen, en men ziet het in al zijn verschijningsvormen. Met één, twee, drie of zelfs vier passagiers op de tweewieler. Kortgerokte meisjes, of een peuter op het stuur tussen vaders armen en een tweede kind aan moeders borst, en allerlei zakken aan het stuur en achterop, nooit lijkt een tweewieler hier te zwaar geladen. Alles wordt er mede vervoerd. Soms hebben ze zo veel zakken op en aan hun brommertje of vespa gehangen dat het onwaarschijnlijk wordt dat het ding nog kan rijden.
Er kan er nog altijd een zak bij.
Koninkrijk der brommers.
Families die er met 5 opzitten is geen rariteit. Jonge dametjes die op hun vespa voorbijsnorren, het is leuk om te bekijken. Het verkeer lijkt, en is, chaotisch. Aan elk kruispunt zoekt de chauffeur een strategische positie, handig laverend tussen de enkele wagens. Dit is het koninkrijk der brommers! Een straat als voetganger oversteken lijkt onmogelijk. Een eindeloze stroom brommers laveert zonder te stoppen over de wegen en door de stegen. Daartussen bewegen de auto's zich als grote kevers in een mierenhoop.
  De techniek bestaat er in om slowly en in gelijkmatig tempo over te steken. Je hoort ze wel aankomen. Ze toeteren onophoudelijk om aan te geven dat ze iets zien of gezien willen worden. 
Je wordt stapelgek van de brommers. Brommers op stoepen, brommers die met honderden tegelijk voor stoplichten staan, (en tegelijk optrekken), brommers in smalle steegjes en brommers die je net niet aanrijden. Ga je oversteken, twijfel dan niet en stop nooit. Loop in normaal tempo door en vertrouw op de ontwijkende talenten van de Vietnamese brommerrijders.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten