Angkor Wat

Angkor Wat
Angkor Wat

vrijdag 20 november 2015

Dag 9 - Hué --> Saigon/Ho Chi Minh City

Transfer van Hué naar Saigon.
We verlaten centraal Vietnam om naar het zuiden te verhuizen. Sedert 1976 wordt de naam Saigon hernoemd naar Ho Chi Minh City. Men heeft zo'n grote verering voor Ome Ho, dat men de oude historische naam Saigon niet goed genoeg meer vind. Men heeft de stad hernoemd naar de naam van het grote licht HCM.
Onze vlucht is gepland om 12.30 uur. We verlaten dan ook het hotel te Hué om 10.00 uur. Na een klein half uurtje en 15 km zijn we dan aan de luchthaven van Hué.
Hotel Eldora te Hué.
Vlucht Hué naar Saigon/Ho Chi Minh City.
Met een Airbus A321 duurt de vlucht 1 uur en 20 min. Aangekomen in deze enorme grote stad om 14.00 uur. Comfortabele vlucht met ruimte voor de benen en zetels 3 aan 3. Met de bus dan van 14.40 tot 15.30 uur naar het centrum.  

Ho Chi Minh City – Saigon.
Het vroegere Saigon is het economisch hart van Vietnam. Deze stad heeft een tumultueuze geschiedenis achter de rug. Sedert de Franse kolonisatie werd Saigon tot hoofdstad verklaard. In 1975 werd de stad door de communisten tot Ho Chi Minh genoemd. Totaal 8 miljoen inwoners. Tijdens de werkdagen komen daar nog 2 miljoen bij uit het veld of de jungle. Sinds in midden de jaren 80 het communisme de kapitalistische geldstroom heeft aangenomen kent de stad een geweldige boom. 'Money makes the World Go Around', is hier het adagio. Een onophoudelijke zwerm van 3,5 miljoen brom- en motorfietsen.
Enkele van de 3,5 miljoen bromfietsers.
Het is een op-en-top kapitalistische stad en dat blijkt uit de vele luxe winkels, restaurants, hotels, bars die geen enkele kans laten voorbijgaan om een volgende deal binnen te halen. Saigon is een symbool van trendy lifestyle. Saigon straalt. Nergens anders is de afkeer van het politieke systeem, zo duidelijk, Grote reclameborden nemen de plaats in van communistische slogans, nergens is de economische opleving zo zichtbaar. De rijkdom wordt danig getoond, nergens zijn er zoveel consumptietempels.

Diner.
Ondertussen hebben we nog niets te eten gekregen. Dus vooreerst opnieuw een overvloedige maaltijd in een Vietnamees restaurant van 15.30 tot 16.30 uur. Dat maakt dat het voorziene programma niet kan afgewerkt worden.

Jade Emperor tempel.
Men vind sereniteit in de taoïstische Jade Emperor tempel in de Chinese wijk. Het is een van de kleurrijkste heiligdommen van de stad ter ere van de Koning van alle Hemelen, of de Jade Keizer.
Jade Emperor Temple.
Jade Tempel
Notre-Dame kathedraal.
Dit is het meest typisch 19-de eeuwse Franse gebouwen van het mondaine Saigon van weleer. Het is feitelijk een grote kerk met twee vierkante torens en 40 meter hoge torenspitsen die je ziet liggen van vele plaatsen in de stad. We zijn echter te laat en het is al donker. Misschien iets voor morgen. Tevens zou er in de buurt de vroegere Amerikaanse ambassade liggen. In 1975 vluchtten daar per helikopter vele Amerikanen en Vietnamezen naar het vliegdekschip op de zee.

Franse koloniale Postgebouw.
Het lijkt wel een treinstation gebouwd tussen 1886 en 1891. De enorme koepel van ijzerwerk en glas is het werk van Gustave Eifel.
In het Franse koloniale Postgebouw.
Franse Koloniale Postgebouw.
Het is van de mooiste gebouwen in de  stad. Al met al is het gebouw niets minder dan een aan de post gewijde tempel. Een groot portret van Ho Chi Minh kijkt uit over het drukke komen en gaan.
Portret van Ome Ho in het Postgebouw.
In het Postgebouw.
Het Postgebouw van Saigon, van buiten gezien, iets voorbij 18.00 uur.
Platoon.
Vanavond op Canvas wordt de film Platoon uitgezonden die de oorlog in de jungle weergeeft. Nog gauw van hieruit dit geprogrammeerd op mijn recorder thuis.
Morgen bezoeken we de jungle en de Ci Chi tunnels die onderwerp zijn van "Platoon" film. Spannend, eens zien of er nog Vietcong zitten met Kalasnikovs en of de landmijnen opgeruimd zijn. Ik ben ooit bij tijdens de legerdienst bij de Genie geweest, en dat zijn de specialisten van het opruimen van landmijnen. Dus geen probleem.

Japans restaurant.
Ons programma vermeld een diner in het "Kobe Teppanyaki Restaurant". Het is in een Japanse stijl om het eten op een grote bakplaat met veel zwier klaar gemaakt te zien worden. We zitten met zijn allen op een rijtje en bewonderen de vaardigheid van het personeel.

Hotel.
We logeren in het Aquari hotel . In al de hotels zijn de bedden ruim bemeten. Duidelijk gericht op westeers toeristen. Vietnamezen, Chinezen, Jappen, Koreanen zijn een stukske korter; Ik vermoed dat zij zouden verdwalen in de bedstede. In dit hotel is er een bed dat een supersize heeft, super king vermoed ik.
Bed waar 4 personen genoeg ruimte hebben om ....  feestje te bouwen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten