Angkor Wat

Angkor Wat
Angkor Wat

donderdag 19 november 2015

Dag 8 - Hué

Bezoek van Hué.
Hué is ons zeer bekend uit de oorlog en doordat het een Franse koloniale tijd gekend heeft. Op het programma zijn de meest merkwaardige plaatsen opgenomen:
  • Complex van paleizen met de Citadel, de Keizerlijke stad en de Verboden stad.
  • Emperor Ta Duc Mausoleum
  • Cat Tuong Quan Zen House
  • Khai Dinh Tomb
  • Lang Minh Mang Tomb
Meteo:
Zoals de vorige dagen, blauwe lucht, windstil en 32°. Echter een gevoel van boven de 35°.

Complex van gebouwen.
Bestaande uit de Citadel, Keizerlijke en Verboden stad. Dit geheel staat als eerste op het programma. We verlaten het hotel na een zeer luxueus ontbijt om 08.30 uur.

Citadel. 
Deze werd gebouwd in 1804 op de plaats die door waarzeggers werd bepaald. Duizenden dwangarbeiders werden er ingezet bij de bouw ervan. De Citadel bestaat uit drie concentrische, ommuurde vierkanten. De buitenmuren hebben een 10 km lange ommuring en herbergt de Keizerlijke stad waarin de hofhouding, hoofse kunstenaars en ambtenaren leefden.
Toegangspoort van de Keizerlijke stad.
Kolossale bronzen nooit gebruikte kanonnen als symbolische bescherming van de hoofdstad.
Keizerlijke Stad.
Hierin oefenden de keizers van de Nguyen-dynastie hun openbaar ambt uit. Ze hielden er audiënties en voltrokken de religieuze riten die nodig waren om de harmonie tussen hemel en aarde te bewaren. De stad is omringd door een 2,5 km lange en 5 m hoge muur met vier poorten: de noordelijke (Poort van de Vrede), de oostelijke (Poort van de Menselijkheid), de westelijke (Poort van de Deugd) en de zuidelijke (Poort van het Middaguur). Deze laatste is de hoofdingang van de Keizerlijke Stad. We gebruiken deze poort om er binnen te geraken.
Binnen de citadelmuren.
Middagpoort: toegang tot de keizerlijke stad.
In de Keizerlijke stad.
De Verboden Stad.
Centrum was de de purperen Verboden Stad die destijds uitsluitend toegankelijk was voor de keizerlijke familie. Hier bevonden zich de privévertrekken van de keizerlijke familie. Het weerspiegelt het naar binnen gekeerde karakter van de Vietnamese keizers. Alleen de keizer en zijn vrouwen mochten de Verboden Stad betreden. Op overtreding van dit verbod stond de doodstraf. De enige gewone stervelingen die hier kwamen, waren de eunuch-bedienden en de concubines.
Gebouwen van de Verboden stad.
De keizers hielden er een flamboyante levensstijl op na en baadden in weelde.  De purperen kleur symboliseert de Poolster en daarmee het draaipunt van het universum – een symbool voor de keizer. Net binnen de Citadel staan negen heilige kanonnen. Ze zijn nooit gebruikt om te schieten, maar vormen de symbolische beschermheiligen van de Citadel en de keizerlijke dynastie.

Ta Duc tombe - Het paleis van de bescheidenheid.
7 km ten zuiden van Hué is er het grafmonument van Ta Duc. Bij de bouw waren 3.000 dwangarbeiders betrokken. Ta Duc kwam op 18-jarige leeftijd op de troon en werd met een regeerperiode van 36 jaar de langst regerende keizer van de Nguyen-dynastie.  Hij had 104 wettige echtgenotes en een nog groter aantal bijvrouwen. Drie jaar werd er gewerkt aan het graf en er werden fabelachtige bedragen aan gespendeerd.
Ta Duc ligt hier ergens onder de grond begraven, men weet alleen niet juist waar.
Mausoleum voor keizer Ta Duc.
Cat Tuong Quan Zen House.
Spiritueel boeddhisme. Letterlijk vertaald betekent dit: 'De gentlemen die vreugde brengt'. Hier worden we ingeleid in de cultuur van iets. Ik denk dat het iets met Zen, of Ying Yang te maken heeft. Ook een demonstratie van een straffe gast die iets mediteert. Ik heb het niet goed gesnapt. Maar als zij er zich goed mee voelen, mij niet gelaten.
Die gast doet alsof hij me wil bang maken. Is wel niet gelukt.
Het middag maal krijgen we hier opgediend. Het is volledig vegetarisch. Goed voor eenmalig gebruik als afwisseling na de uitgebreide vorige maaltijden.
Maaltijd in het Zen huis.
Na de maaltijd nog een stomme maar verplichte Meditatie Wandeling. Het zou iets doen met de spijsvertering, verbeteren denk ik. Ik heb er niets van ondervonden.
Tot slot nog even meedoen aan de meditatie, dik tegen mijn goesting.
Khai Dinh tombe.
Op 10  km van Hué ligt de Tombe van Khai Dinh. Hij was de voorlaatste keizer van de Nguyen-dynastie. Hij zag de Franse overheersing als een voldongen feit. Het grafmonument werd gebouwd tussen 1920 en 1931 en kent de langste bouwgeschiedenis van alle tomben.
Khai Dinh mausoleum.
Men heeft er:
  • Erehof (1ste verdieping) 
  • Graf van de koning
  • Grafkamer - waanzinnig, met een levensgroot beeld van de koning
  • Achterliggende kamer.
Grafkamer met beeld van Khai Dinh.
Men heeft toegang via drie steil oplopende niveaus op de heuvel.
Minh Mang mausoleum.
Het grootste en indrukwekkendste van alle keizerlijke grafmonumenten is het graf van keizer Minh Mang. Het ligt 12 km ten zuiden van Hué. Hij heeft het graf zelf ontworpen, maar het werd pas na zijn dood gebouwd door zijn opvolger. Deze keizer had andere bezigheden dan zijn eigen graf te bouwen. Hij gebruikte zijn kruit voor andere doeleinden dan een graf te bouwen. Het mausoleum bestaat uit:
  • Ingangsportiek  met de drie poorten
  • De poort van de Verlichte Deugd
  • De tempel van de Koningsverering - Tempel van de Onmetelijke Gratie
  • Het paviljoen van het licht
  • De brug van het verstand
De keizer had het zo druk met zijn harem dat hij ooit tegen een Franse diplomaat vertelde: 'Het is gemakkelijker dit land te regeren dan mijn harem'. Tja...
Toegang tot de Tombe van keizer Minh Mang.
Einde van het stadsbezoek van Hué.
Het is ongeveer 17.15 als we terug aankomen aan het hotel. Vanavond verzameling om 19.15 uur voor de diner in  Les Jardins de la Carambole.  Einde om 21.30 uur.

1 opmerking:

  1. De foto's zien er ondertussen goed uit, en van de kleur van de tekst merk ik niets speciaals op.
    Ondertussen ook het eerste kaartje gekregen.

    Tam biêt

    BeantwoordenVerwijderen