Angkor Wat

Angkor Wat
Angkor Wat

woensdag 18 november 2015

Dag 7 - Hoi An --> Danang --> Hué

Met de bus van Hoi An naar Danang en Hué.
We vertrekken uit Hoi An, richting noorden en richting Danang. We zijn 2 dagen eerder in Danang geland en in omgekeerde richting gereden. Vandaag dus terug naar Danang maar het uiteindelijke doel is Hué, dat op 135 km noordelijk ligt van Hoi An. Na 23 km zijn we terug in Danang. We rijden langs een prachtig wit zandstrand, China Beach genoemd.
Route Hoi An - Danang - Hai Van-Pas - Hué.
Tevens schitterende resorts met luxe bungalows. Een vlakke blauwe zee die ons doet wegdromen.We zien het met lede ogen aan, we moeten verder. Nu begrijp ik dat de yanks hier deze locatie in 1968 uitkozen en er hun basis voor de B52 bommenwerpers bouwden.
Met de bus van Hoi An via Danang naar Hué. Hier een stop aan het Cham museum te Danang.
Meteo.
Lucht: helder wolkeloos
Wind: windstil
Temperatuur: amper 31°.

Danang.
Aan een brede beschutte baai aan de monding van de Han ligt Danang. Deze stad, de 4de grootste van Vietnam, is een belangrijk economisch en cultureel centrum van de provincie. De stad is het leidende industriële centrum van centraal Vietnam.
In 1965 landden 3.500 Jankie mariniers op het strand van Danang en dit was dan de eerste landingsplaats van het Amerikaanse leger. Het waren de eerste Amerikaanse gevechtstroepen op Vietnamese bodem. De basis had de langste start- en landingsbaan van zuid-oost Azië. Vanaf dit vliegveld stegen de B-52 bommenwerpers op om hun dodelijke lading af te werpen op doelen in  Noord-Vietnam, ten noorden van de 17de breedtegraad.
Dragon bridge over de Han rivier te Danang. 
Danang heeft het potentieel om een toeristische topper te worden in deze regio. Prachtige stranden, aangenaam klimaat, hypermoderne stad, luxueuze resorts. De communisten hebben wel de oorlog gewonnen, maar het kapitalisme zegeviert hier in al zijn aspecten sinds de communisten de kapitalistische geldstroom hebben aangenomen.

Cham museum.
Op een goede 23 km van Hoi An ligt het Boa Tang Cham oftewel het Museum van Cham. Het is een der topattracties van Danang.  Het museum heeft de grootste verzameling Cham-beeldhouwkunst en Chamsculpturen ter wereld. Het Chamrijk heeft zo'n 1600 jaar bestaan in Vietnam, van de 2de eeuw N.C. tot zijn ondergang in 1832. De collectie telt meer dan driehonderd beelden van zandsteen.
Museum met vele Cham beelden. Personen links en rechts zijn toeristen en geen beelden.
In het Cham museum, dansende demonen worden afgebeeld, achter de persoon vooraan.
Hai-Van Pass of de Wolkenpas.
De 105 km lange tocht naar Hué over de Hai-Van-pas is een van de mooiste die je in Vietnam kunt maken. De reis voert door een buitengewoon afwisselend landschap, met onderweg spectaculaire vergezichten. De Fransen noemden de Hai-Van pas de Col de Nuages (Wolkenpas).
Overblijfsel van gebouw tijdens de Vietnam oorlog.
Boven op de Hai Van-pas, op 430 m. hoogte.
Restant van de Vietnamees-Amerikaanse oorlog.
De top van de pas is vaak is vaak in nevelen gehuld. Vandaag lag de top te blinken in de zon. De Hai Van-pas was eeuwenlang de voornaamste barrière voor de Vietnamese expansie naar het zuiden en beschermde het Champa-rijk tegen indringers uit het noorden.

Lang Co Beach.
Op 67 km van Hué ligt het vissersdorpje Lang Co. Het ligt op een zanderige landtong en heeft een kilometers lang zandstrand.
Via de Hai Van-pas merkt men prachtige zandstranden.
Hué.
Hué is een middelgrote stad met een rijk verleden. Het is de culturele en educatieve hoofdstad van Vietnam. Hué was van de 15 de eeuw tot het einde van de dynastie Nguyen in 1945 de keizerlijke hoofdstad van dertien opeenvolgende keizers van het feodale Vietnam. Hué geniet nog altijd van een 'speciale' status. De stad is door de UNESCO beschermd als cultureel werelderfgoed. De stad had het ongeluk onder de 17de breedtegraad te liggen. De stad leed enorm onder de Amerikaanse oorlog, vooral tijdens het Tet-offensief van januari 1968.
Stopplaats op de baan naar Hué.
Aan een lagune met in de achtergrond, het gebergte van de Hai Van-pas.
Lunch.
Vermits het voorzien is op het programma, de lunch. Ditmaal een Chinees restaurant. Idem als de vorige maaltijden: 8 gangen. Hierna naar de Tien Mu Pagode. Het is dan 14.45 uur.

Tien Mu pagode.
De Tien Mu Pagode is een van de oudste, mooiste en bekendste in Vietnam. Deze 21 meter hoge pagode geldt als het herkenningsteken van Hué en is een van de mooiste van Vietnam. Ze wordt ook genoemd de 'Pagode van de Oude Hemelse Dame'. De toren heeft zeven verdiepingen, gewijd aan de zeven reïncarnaties van Boeddha.
Tien Mu Pagode in Hué.
Binnen in de Tien Mu Pagode.
Toegang tot het tempelcomplex.
Aan de ingang ziet men een lange portiek met drie poorten als symbool voor de Boeddha's uit het verleden, het heden en de toekomst, met daarbij de geesten van het Goed en het Kwaad.
Verder heeft men de tempel. Hierin een lachende Boeddha van verguld brons. Er is ook een grote bel in de vorm van een karper als het symbool van de permanente waakzaamheid van de geest. Een karper slaapt immers nooit!
Naast de tuin een vreemde reliek: een blauwe Austin die toebehoort zou hebben aan de 66- jarige monnik Thich Quang Duc, die zich in 1963 in het midden van Saigon in brand stak om te protesteren tegen de dictatoriale macht. Hij protesteerde ook tegen de discriminatie waarvan de boeddhisten het slachtoffer waren ten voordele van de christenen.
De blauwe Austin waarmede de monnik naar Saigon reed om zich in brand te steken.
Parfumrivier.
Een bezoek aan Hué is onvolledig zonder een tocht met een drakenboot over de Parfumrivier. Het bezoek aan de Tien Mu pagode wordt gevolgd door een tocht van 45 minuten op de Parfumrivier.
Deze Parfumrivier deelt de stad in tweeën. Zijn naam dankt de Parfumrivier of River der Geuren aan het aangenaam riekende bos in het gebergte waar de rivier ontspringt.
Tour boten op de parfumrivier.
Wij ruiken enkel de dieselmotor die de boot voortduwt. Van 15.30 tot 16.45 uur varen we van de pagode tot aan het centrum van de stad.

Hotel
Het hotel is een 5*   Eldora hotel .
Hué, Eldora hotel.
Hué, Eldora hotel. De badkamer.
Hué, ruime slaapkamer in Eldora hotel.
Hué, Eldora hotel, ruime kamers.
Avonddiner.
Ditmaal een Italiaans restaurant:  Little Italy restaurant.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten