Angkor Wat

Angkor Wat
Angkor Wat

dinsdag 17 november 2015

Dag 6 - Hoi An

Programma voor Hoi An.
Hoi An betekent: Stad van de vrede.
We krijgen vandaag een half uurtje extra. Ons dagprogramma start slechts om 08.30 uur. Het is een zeer uitgebreid ontbijtbuffet. Alle soorten fruit met de exotische varianten zoals litchi, dragon fruit, passievruchten, granaatappel, en de meer gewone zoals banaan, appelsien, druiven liggen er om te grijpen, nou te nemen.
Op ons programma:
  • stadsbezoek met achtereenvolgens de Chinese wijk, de Japanse brug, de Chinese assembly hall, het oude stadscentrum. 
  • Met de boot op de rivier naar een atelier voor ceramiek productie  
  • een werf voor de constructie van bootjes.
Meteo.
Temperatuur: 32°
Lucht: wolkeloos en helder blauw.
Wind: nihil

Hoi An.
Dit was één van de belangrijkste havens van Zuidoost Azië en is nu een sfeervol stadje aan de oevers van de Thu Bon rivier. Het pittoreske stadscentrum prijkt op de UNESCO Werelderfgoedlijst.
Een van de gebedshuizen in de Chinese wijk van Hoi An.
Het herbergt de ongeschonden en traditionele architectuur van Franse, Chinese, Japanse en Vietnamese huizen waarvan de meeste wel twee eeuwen oud zijn.
Het stadje is autovrij waardoor het gezellig wandelen is. Een rivier scheidt de Chinese wijk met die van de Japanse handelaars. Het koloniaal erfgoed bleef schitterend bewaard, waardoor het ook wel het Vietnamese Brugge lijkt.
Japanse brug tussen de Chinese en Japanse wijk.
De stad krioelt van kledingzaken, galerijen, restaurants en cafés. Het is een winkeleldorada en ontegensprekelijk het kunstnijverheidsbolwerk van Vietnam. Men kan er fantasievolle creaties en ook goedkope prullaria kopen, dat men zeker niet nodig heeft. Maar alles met een vriendelijke lach en uitnodiging om toch even te komen kijken en als het kan ook te kopen. Geen hinderlijke opdringerigheid zoals in Egypte, Indonesië of andere landen. Hoi An staat bekend om zijn vele kleermakers, die in korte tijdprachtige maatkleding kunnen maken. 
Voltallige groep poserend voor de Japanse brug.
Japanse brug.
De bekende overdekte 18 meter lange Japanse brug verbond ooit de Japanse en Chinese wijken met elkaar. De brede doorgang in het midden was bedoeld voor voetgangers en paarden, de smallere zijpaden voor handelaren. De overdekking zorgde ervoor dat zij hun werk in weer en wind konden doen. De bouw werd begonnen in het jaar van de aap, en werd voltooid in het jaar van de hond. Dit blijkt ook uit deze dierparen die de toegang bewaken.
Het grootste en modernste gemeenschapshuis van de Chinezen: Hoi Quan Phuoc Kien.
Clothing capital of Vietnam.
Hoi An geniet faam als 'Clothing capital of Vietnam'. Hoi An is dé plek om maatkleding en schoenen te laten maken. Het is een van de drukste kleermakerscentra van Vietnam. Men kan er uitstekende maatkleding laten maken in korte tijd. De kleermakers hebben een enorme reputatie hoog te houden. In korte tijd maken ze broeken, rokken, jurken, shirts en maatkostuums en dat alles volgens de laatste mode. Honderden kledingmakers zetelen er. In de oude binnenstad sta je constant oog in oog met kale paspoppen in kopieën van Europese topcouturiers. We hebben te weinig tijd, en vooral het is te warm om kledij te passen. We transpireren ons kapot en zijn constant doornat. Er zijn wel mooie shirts, jurken en ander modieuze kledij om ons te verleiden. Onze overvolle bagage laat ook geen extra spullen meer toe.

Boottocht op de rivier.
Met de boot is het even ietsjes frisjes om naar het ceramiek atelier en de scheepswerf te varen.
Boottocht op de Thu Bon rivier naar het ceramiek atelier.
Het gele gebouw is het hotel waar we verblijven.
Bootjes verzorgen de tochtjes op de rivier.
Het keramiek museum.
Een bescheiden collectie van Chinees, Japans en Vietnamees keramiek. Hier krijgen we een demonstratie van het maken van keramiek. Om het leuk te maken, krijgen we elk nog een beeldje afhankelijk van ons geboortejaar. De Chinese kalender heeft elke 12 jaar een dier dat ergens een betekenis heeft.
Figuurtjes uit de Chinese dierenriem. Eentje per persoon als aandenken meegekregen.
Vooral waarzeggers maken je hiermee blij, gelukkig, goedgelovig en zeker maken ze je een beetje armer. Het is wel leuk om iets te krijgen. Iedereen is nog een beetje veel kind. Ik krijg een paardje, anderen een buffel, of een slang, of een varken, kat, aap, haan, konijn volgens hun geboortejaar. Zo zijn er in de Chinese dierenriem twaalf tekens waaraan telkens een of meerdere eigenschappen aan toegekend worden.

Demonstratie hoe op eenvoudige wijze ceramiek gemaakt wordt.
Scheepswerf
Er worden nog bootjes gebouwd op de oude traditionele manier. Veel stelt het niet voor. Er zijn nog 2 bootjes in opbouw.
Een van de 2 bootjes in opbouw op de scheepswerf.
Lunch
Lunches en diners zijn in Vietnam een merkwaardig gebeuren. Een woord dat er voor kan gebruikt worden: Overvloed. Deze middag lunch in de Cargo club met op het menu: Vegetable curry soup, Fried Wonton, Papaya salad, Chicken in clay pot, Stir fried green bean and onions, Fish in clay pot, Steam rice en dessert!

De oude binnenstad.
De oude binnenstad van Hoi An is een lust om rustig te wandelen. Het is een succesverhaal van de toeristische groei van Hoi An. Het is er verkeersvrij en zelfs brommertjes zijn slechts enkele uren toegelaten. Het succes van de toeristische ontwikkeling is te merken aan de  talloze winkeltjes die alles trachten te verkopen aan toeristen van zaken die ze zeker niet nodig hebben. T-shirts, jurkjes, kostuums en allerlei brol kan men er spotgoedkoop kopen. Nep of echt, ik vermoed het eerste, maar het oogt mooi, het is leuk, en vele bewoners komen er mee aan de kost. Talloze restaurants, cafés, koffiehuizen dingen naar de toerist zijn poen. Dat is toch een vooruitgang voor de jongeren die voorheen niet in hun stad aan de kost kwamen. Opdringerig zijn de verkopers niet. Vriendelijk prijzen ze hun koopwaar aan.
Groenten en fruit wordt mooi uitgestald.
Vele spulletjes worden aangeboden aan  spotprijzen op de markt.
Hotel.
We logeren in La Residencia luxury Boutique Hotel. Er is een free shuttle bus dienst naar een wit zandstrand op 5 km van het hotel. Gebrek aan tijd, en ook gebrek aan initiatief, laten we dat maar voor wat het is. Het zal voor een volgende keer zijn. Ook kan men voor 1 $ een fiets huren. Zelfs dat lukt niet. We moeten naar de zoveelste shopping markt! :)
La Residencia hotel te Hoi An.

1 opmerking:

  1. Hey Jozef, het is echt wel de moeite zien wij, wij zouden er ook graag bij zijn.
    Ps: foto's zijn terug in orde op de blog.
    Nog veel plezier en de groeten ook aan Hilda.

    BeantwoordenVerwijderen