Angkor Wat

Angkor Wat
Angkor Wat

zaterdag 14 november 2015

Dag 3 - Hanoi verkennen - Bezoek hoofdstad Vietnam.

Ho Chi Minh mausoleum.
Een bezoek aan Hanoi is niet compleet zonder een bezoek aan Ho Chi Minh. Zijn gebalsemde lichaam ligt sinds zijn dood in 1969 opgebaard in een reusachtig mausoleum waar alles aan gedaan is om de bezoeker een gevoel van totale nietigheid en onderwerping te geven. Ho Chi Minh is eigenlijk een aangenomen naam die 'Hij die licht brengt' betekent. Hij speelde een belangrijke rol in de bevrijding en hereniging van Vietnam.
Het mausoleum voor Ho Chi Minh.
Het mausoleum is tussen 1973 en 1975 gebouwd op de plaats waar Ho Chi Minh in 1945 de onafhankelijkheidsverklaring van Vietnam voorlas.
Wie een kijkje in het mausoleum wil nemen, moet tas en camera afgeven. Smartphones en compact camera's mogen wel meegenomen worden. Waarschijnlijk beseffen de bobo's nog niet dat men daar ook mee kan fotograferen. Medicijnen worden bijna in beslag genomen. Er gelden strikte spelregels. Bezoekers moeten correct gekleed zijn en zich waardig gedragen. Handen uit de zakken, (zoals wij vroeger bij de Broeders moesten doen), handen niet op de rug, geen hoofddeksel. Vooral zeer ernstig kijken. Vrouwen zeer zedig gekleed, rok tot onder de knie, geen blote armen. Ome HCM zou misschien in verleiding kunnen komen. Het is een soort bedevaartsoord, dat dagelijks bezoekers uit alle delen van het land trekt.
Bezoekers aan het Mausoleum.
We gaan het mausoleum zwijgend binnen via monumentale trappen onder het toeziend oog van gewapende militairen. Op een platform in het hart van de kubus staat de glazen kist met het eenvoudige frêle gebalsemde lichaam van ome HCM. Op de vier hoeken houden gewapende soldaten, met de bajonet op het geweer, de wacht. Je voelt je allengs kleiner worden. Stilstaan mag niet. Voor je het beseft, sta je weer buiten.

Presidentiële paleis.
Het paleis kunnen we enkele van buiten bekijken. Het is bestemd voor staatszaken. De kenmerkende oker-gouden gele kleur weerspiegelt het Franse koloniale verleden. Deze kleur was voorbehouden aan de president, en niemand anders mocht deze kleur gebruiken.
Presidentieel paleis.
Huis van Ho Chi Minh. 
HCM vond het presidentieel paleis te luxueus. Hij liet in 1958 een eenvoudige houten paalwoning bouwen. Ome Ho woonde hier tijdens de oorlog. In de ruimte op de begane grond overlegde hij met zijn militaire commandanten en andere leiders. Op de verdieping zien we een studeerkamer en een slaapkamer. Zelfs grote leiders hebben nu en dan rust nodig.
Huis van de Grote Leider  Ome Ho, of HCM
Achter het huis staan drie klassieke auto's, die de president in de jaren 50 en 60 gebruikte. Deze Russische auto heeft kogelvrij glas.
De auto's van Ho Chi Minh.
Soldaatje wordt om het uur afgelost. Mag zelfs niet met de ogen knippen.
De woning wordt bewaakt door soldaten; Zij worden om het uur afgelost. Tijdens kun piket knipperen zij amper met hun ogen. 

Een-zuilige pilaar
Van het huis van Ho Chi Minh loopt er een pad naar een pareltje: de Een-zuilige pagode, opgetrokken in het midden van een vijver. De pagode dateert van 1049, gebouwd door een keizer Ly Thai Tong. Volgens de overlevering kreeg de kinderloze vorst op een nacht een droom, waarin de godin van de genade hem een zoon voorhield. Kort daarop trouwt de keizer een boerinnetje en zij schonk hem inderdaad een mannelijke troonopvolger. De keizer zag dat als een geschenk van de godin en liet een tempel in de vorm van een lotusbloem ter ere van haar oprichten. Het is een van de meest gefotografeerde bezienswaardigheden van Hanoi.
De Een-zuilige pagode.
Een-zuilige pagode.
Etnologisch museum.
Dit volkenkundig museum is in 1997 opgericht en geeft een uitstekend overzicht van de geschiedenis en cultuur van de talrijke etnische groepen. De collectie bestaat onder andere uit traditionele kleding, sieraden en muziekinstrumenten.

Temple of Literature.
Tevens bezoeken we de Temple of Literature uit 1070 die geheel aan de filosoof Confucius gewijd is, en de eerste universiteit was. De tempel is gewijd aan wetenschap en literatuur, zaken die tot op de dag van vandaag in hoog aanzien staan in Vietnam.
Op deze zaterdag lijkt het dat vele studenten met succes een titel of diploma behaald hebben. Ze poseren met hun officiële kledij voor de officiële bevestiging van hun succes.
Deze eerste universiteit van het land onderwees zonen van de adel de confuciaanse waarden en leidde hen op tot bestuursambtenaar. Het complex bestaat uit vijf hoven, van elkaar gescheiden door muren.

Historische wijk van de 36 straten en de grote markt.
De 15de-eeuwse wijk is een wirwar van kronkelende straatjes. Elke straat heeft een eigen specialisme aangenomen en vertegenwoordigt een beroepsgroep of gilde. Sommige straten blijven één enkel product verhandelen, terwijl andere een verscheidenheid aan winkels en ambachten vertonen.
We rijden zo'n 45 minuten met een riksja door deze wirwar van straten en verkeer.
Met de riksja door de stad.
Riksja's zijn de beroemde, uit de koloniale tijd stammende uitstervende fenomenen. Ze worden tegenwoordig vooral voor lokaal vervoer en toeristen ingezet. De snelste manier van lokaal vervoer is nu de brommertaxi.
We laten ons voeren met de fietstaxi.
Waterpoppentheater.
Een geliefde vrijetijdsbesteding van de lokale bevolking is het waterpoppentheater. Verborgen achter een scherm van bamboe, staan de spelers tot hun borst in het water en bewegen de poppen onder water met behulp van bamboestokken en laten er prachtige met lak beschilderde poppen over het wateroppervlakte dansen. Deze poppen wegen van 1 tot 5 kg en zijn tot 70 cm groot. Deze kunstvorm is zo'n duizend jaar oud. Typisch voor Hanoi, maar ik kon me amper wakker houden en vond het onbegrijpelijk. Alles in het chinees en dat is zoals een koe naar polyfonische muziek zou luisteren. Slaapverwekkend en tevreden bij het einde van de show.

Avonddiner.
Dit diner in een Frans restaurant.  Terug aan hotel 21.30 uur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten