Angkor Wat

Angkor Wat
Angkor Wat

vrijdag 13 november 2015

Dag 2 - Bangkok --> Hanoi

Bangkok transfer.
Sedert 2006 is dit de nieuwe luchthaven voor alle nationale en internationale vluchten. Het is een grote luchthaven met alle moderne voorzieningen. Bij het verlaten van het vliegtuig valt direct de drukkende warmte op. Rond de 30°.

Bangkok - Hanoi, Vietnam.
De vlucht van Thailand naar Vietnam gebeurt eveneens met een toestel van Thai Airways. Boeing B777-200  Zetelverdeling: 3 - 3 - 3. We komen om 09:30 plaatselijke tijd aan in de internationale vlieghaven "Noi Bai", de grootste van Vietnam. Hier moeten we nog een visum aanschaffen maar de nodige formulieren werden in Brussel reeds ingevuld samen met de pasfoto.

Hanoi --> Hotel.
Eindelijk zijn we buiten. We worden opgewacht door de plaatselijke organisatie. Bij het verlaten van de airport is er een aangename temperatuur: 22°. Reken daarbij het uurverschil van 6 uur. Het zal enkele dagen vergen om ons aan te passen (met plezier). Het is nog een rit van 29 km en 50 minuten van de luchthaven tot we om 10:35 uur aankomen in Hanoi centrum.
Luchthaven van Hanoi ligt 29 km ten noorden van het centrum.
Hoofdstad van Vietnam: Hanoi.
Hanoi is de oudste hoofdstad van Zuidoost Azië. Het is een stad van meren, water, parken en pagodes. De stad heeft tijdens de oorlog zwaar geleden onder de Amerikaanse bombardementen. Er vielen honderden doden en veel gebouwen liepen beschadigingen op. In 1976 werd Hanoi de hoofdstad van Vietnam.

Hoa Lo of Hanoi Hilton gevangenis.
Na het verlaten van de luchthaven rijden naar het centrum, en als eerste bezoek op ons programma staat er een bezoek aan de Hoa Lo gevangenis geprogrammeerd. Deze beruchte gevangenis werd in 1896 door de Fransen gebouwd in het hartje van Saigon. Er staat er nu een moderne wolkenkrabber. Maar men heeft de resten van de gevangenis bewaard als museum.
 Ingang van Hoa Lo gevangenis, ook genoemd Hanoi Hilton.
Er staat een guillotine en verschrikkelijke marteltuigen. Na 1954 en in de Vietnamoorlog werden er gevangen Amerikaanse piloten in onder gebracht. Deze macabre gevangenis kreeg de grimmig-ironische bijnaam Hanoi Hilton die de gevangen genomen Amerikaanse piloten het gebouw gaven.
Hoa Lo gevangenis toont hoe de gevangenen behandeld werden.
Sommige gevangenen werden met 1 been vastgeketend, anderen (stouteriken) werden met beide benen vastgeklonken.
Sommigen met beide benen, anderen met 1 been vastgeklonken aan voetboeien.
Bij de dodencellen staat er een guillotine die de Fransen gebruikten en een metalen vat dat gebruikt werd voor martelingen met water.
Guillotine in de gevangenis.
Bekende USA gevangenen.
Enkele bekende piloten die hier vast zaten waren Douglas Pete Peterson en John McCain, de republikeinse senator die verslagen werd tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2008. Zijn pilotenuitrusting en zijn parachute zijn hier te bekijken. Douglas Pete Peterson verbleef 6 jaar in deze gevangenis.
Pilotenuitrusting van John McCain.
In 1996 benoemde Bill Clinton hem tot ambassadeur voor de USA in Vietnam. Op die manier keerde hij 23 jaar na zijn vrijlating terug naar Hanoi en ironisch genoeg kreeg hij van de Vietnamese overheid een ereteken.
Binnenkoer van Hanoi Hilton gevangenis.
Ontsnappen uit de gevangenis was onmogelijk.
Hotel Lan Vien.
We logeren 2 nachten in het 4* hotel Lan Vien, midden in de Oude wijk van Hanoi. Lan Vien Hotel.
Rond 13.00 uur kunnen we naar onze kamers.
Aan de overzijde: hotel Lan Vien.
De kamers in het hotel zijn comfortabel.
Je wordt stapelgek van de miljoenen brommers, zowel rondscheurend op straat als geparkeerd op de stoepen. Zeg je Vietnam, dan zeg je brommers. Men wordt stapeldol van de constante stroom brommers die door de straten racet en de stoepen staan vol geparkeerde brommers. Elke brommer kijkt niet graag om zich heen, maat strak vooruit, ook als ze met hun brommertje over de stoep manoeuvreren.
Onophoudelijke zwerm van krioelende brommertjes.
Miljoenen brommertjes.
Er zijn ongeveer 93 miljoen Vietnamezen. In Hanoi alleen zo'n 6 miljoen. Aan het aantal brommertjes te zien zou men denken dat er evenveel brommertjes zijn als inwoners. Het oversteken van een straat is op het eerste zicht een onmogelijke opdracht. Men moet zonder vrees, maar voorzichtig traag oversteken, terwijl men de brommertjes in het oog houd. Zij slalommen zich rond jou heen. De belangrijkste richtlijn: loop gewoon door. Niet opeens stoppen of uitwijken, dat doen de brommers wel. 
Iedereen bromt er op los.
Als een zwerm bijen suizen de brommers over de baan en de kruisingen. Ze ontwijken auto's en voetgangers om bij het volgende stoplicht weer in een kluitje samen te komen. Alles en iedereen slalomt door het verkeer.  Elegante jonge dames, boeren met aan het stuur kippen vastgebonden aan de poten (niet de mannen, maar de kippen) en de kop naar beneden, gezinnen met 5 personen op een brommer, dit is te zien in elke stad in Vietnam.

Stadsverkenning van Hanoi centrum.
In de namiddag een verkennende wandeling door het drukke bruisende Hanoi. Wat vooral opvalt zijn de duizenden brommers. Even gewandeld langs de prachtige luxeshoppings naar het operagebouw.
Operagebouw.
Verder wandelen naar het beeld van de stichter van Hanoi, 1000 jaar geleden, ene zekere Ly Thai To.
Ly Thay To
Hoan Kiem meer.
Centraal in Hanoi ligt het populaire Hoan Kiem meer, ook genoemd het "meer van het teruggeven zwaard". Volgens een legende kreeg generaal Le Loi ten tijde van de Chinese bezetting een magisch zwaard aangeboden van een goddelijke gouden schildpad uit het meer. Met dit zwaard werden de Chinezen verdreven, waardoor hij onder de naam Ly Thai To keizer werd.

Hoan Kiem Meer
Het Hoan-Kiemmeer, is ook het Meer van het teruggegeven Zwaard. Dit meer ligt midden in het centrum van Hanoi en is een oase van rust in het drukke stadsdeel. Op een eiland in het midden van het meer staat de drie verdiepingen tellende schildpadpagode, het herkenningsteken van Hanoi. Aan de naam van het teruggeven zwaard schuilt een mooi verhaal of een legende. Op een dag vond een visser in zijn netten een magisch zwaard. Hij gaf het aan een generaal die in een verbeten strijd verwikkeld was met Chinese bezetters. Met behulp van het zwaard wist de generaal de bezetter te verdrijven. Bij de viering van de overwinning op een boot op het meer dook plotseling een gouden reuzenschildpad op die het zwaard uit handen van de generaal sleurde. Deze trok daarop de conclusie dat het zwaard naar zijn oorspronkelijke plaats was teruggekeerd en gaf het meer zijn huidige naam.
Een van de populairste plekken van Hanoi is de rood gelakte houten brug.
Rood bruggetje aan het Hoam Kien meer.
Anh Hoa avondeten.
Als afsluiting van de dag, een typische Vietnamese maaltijd in Anh Hoa restaurant. Op het menu: Grilled pork with noodle soup. Grilled "Hué" style spring roll. Calamari ring, Steamed rice, Grilled beef Australian "Anh Hoa" style, Grilled prawn with butter and garlic, Tofu stir-pork sauce cauliflower and Lotus seed sweet. Leuke kennismaking met typisch Vietnamese keuken. Eén constante: overvloedig.

1 opmerking:

  1. Jawel, Jozef, de blog ėn de foto's zijn goed leesbaar. Prachtig reisverslag! Bedankt! En nog een mooie verderzetting van de reis gewenst!

    BeantwoordenVerwijderen