Angkor Wat

Angkor Wat
Angkor Wat

vrijdag 27 november 2015

Dag 16 - Wat vind je van Angkor?

Siem Reap – Angkor What.
In Cambodja draait veel om Angkor. Siem Reap is de thuisbasis van het wereldberoemde tempelcomplex van Angkor What. Angkor is ongetwijfeld het indrukwekkendste hindoecomplex. Het is het belangrijkste cultuurmonument van Zuidoost Azië. Het is een getuigenis voor de politieke macht, de religieuze innigheid en het kunstzinnige vermogen van de oude beschavingen van Cambodja.
Het is een volledige dag in het grootste religieuze complex ter wereld. We verlaten ons hotel reeds om 8.00 uur.
Hotel te Siem Reap
Ticket.
Om binnen te mogen zijn er enkele voorschriften die we moeten in acht nemen. Het moeilijkste is misschien wel de dress code. Geen shortjes, geen korte rokjes, knieën bedekt, schouders bedekt, geen te diepe halsuitsnijdingen. Men dient zich gepast te kleden voor de goden. Men kan dat eventueel oplossen door aan de ingang een flodderbroek te kopen en iets om boven aan te trekken. Het zeer warme weder maakt dat we veel transpireren.
Vervolgens wordt er een foto genomen en wordt dit op je toegangsticket geprint. (20$) Het verloopt vlot, en er is een massa bezoekers. iedereen die Cambodja bezoekt komt hier uiteraard ook eens langs.
Toegangsticket Angkor
Angkor Thom
Angkor Thom of  letterlijk 'Grote stad'. De stad werd omgeven door een 13 km lange gracht en was alleen toegankelijk via vijf dammen en poorten. Op de leuningen aan weerskanten zitten telkens 54 grote zandstenen sculpturen.
Ingang naar Angkor Thom
De goden aan de linkerkant maken een vriendelijke indruk, terwijl de demonen aan de rechterkant met opengesperde ogen angstaanjagend werken.
Drukte bij de toegang tot Angkor Thom.
Een voor elke windstreek en een voor het koninklijk paleis. De Zuidelijke dam en poort zijn het best bewaard gebleven. De bouwheer was Jayavarman VII die gedurende zijn bijna 40 jaar durende bewind(1181-1220) vele bouwwerken liet optrekken.
De Zuidpoort van Angkor Thom bij de  ingang.
Een van de bouwwerken, de Bayon, van Angkor Thom.
In het midden van Angkor Thom staat de Bayon, het op aarde neergedaalde mysterie. Het is bekend voor zijn 54 torens met 4 gezichten die verwijzen naar de vier deugden van Boeddha: gelijkmoedigheid, gelijkheid, vriendelijkheid en het mededogen. De 216 gezichten verlichten het hele koninkrijk en slaan je vanuit de hoogte onbewogen gade.
Drie gelukzalige gezichten in een rijtje.
Glimlachend, zoals de goden.
Enorm glimlachend gezicht.
Ta Prohm
Dit vertaald betekent Old Brahma. Ta Prohm is het symbool van de hoogstaande cultuur van de Khmer. Het is ingepalmd door de wortels van de bomen.Men heeft besloten om de tempel in handen van de natuur te laten. Het dateert van 1186 onder koning Jayavarman VII. Dit tempelcomplex is helemaal overwoekerd door de reusachtige wortels van de reuzebomen.
Reusachtige wortels overwoekeren de tempels. Groot genoeg om er tussen te poseren.
Het is een doolhof van binnenplaatsen en galerijen. Het zijn vooral de wortels van de enorme kapokbomen die zich als enorme tentakels om de galerijen en muren slingeren die de sfeer vanTa Prohm bepalen. Rond 12.30 uur hebben we het gezien en vertrekken we voor onze zoveelste middaglunch.
Afgekeken van Peter Sagan, en die heeft dat gezien in de film: "The Wolf of Wall Street".  Hard kloppen op de borst geeft een echo in deze holte. Doen!
Tempels en constructies van Ta Prohm worden overwoekert door de wortels van de kapokbomen.
Lunch. 
Uiteraard krijgen we eens te meer een Cambodjaanse maaltijd. Ditmaal in openlucht. De temperatuur hangt om en rond de 30° in de schaduw. We lunchen tot 14.10 uur in Batchum Kmer Kitchen Restaurant.
Even verpozen tijdens het rondwandelen.
Reusachtige kapokboomwortels overwoekeren de tempels.
Angkor Wat.
Angkor ontwikkelde zich tot het centrum van het Khmer rijk. De rijkelijk versierde hindoetempels dateren uit de bloeitijd van de Khmer-beschaving van de 9° tot de 13° eeuw.
Angkor Wat tempelcomplex. Men zou er 5 torens moeten in kunnen herkennen helemaal achteraan.
Angkor Wat wordt het achtste wereldwonder genoemd. Het is tevens het grootste religieuze monument ter wereld. Het werd gebouwd in de 12 de eeuw ter ere van de koning Suryavarman II als zijn hoofdstad. De bouw duurde meer dan 30 jaar.
Tin Tin in een riksja, op het T-shirt. Kuifje is bij mijn weten nooit hier geweest.

Het domein zou vroeger tot drie keer zo groot zijn geweest dan ze nu is. Het was met 800.000 inwoners de grootste stad uit het pre-industriële tijdperk. In 889 werd de stad een hoofdstad, Angkor betekent 'hoofdstad'.
Het beeld van Angkor Wat. Er zijn 5 maiskolvige torens te onderschrijden.
Angkor Wat, weerspiegeling in het water.
De plek werd gekozen vanwege de nabijheid van het Grote Meer – Tonle Sap. De verschillende koningen bouwden Angkor verder uit met de meest elegante en majestueuze bouwwerken. Veel van deze ter ere van koning Suryavarman II in het begin van de 12de eeuw.

Rijtje vormen om op de toren te kunnen klimmen.
Men kan de toren beklimmen. Slechts 100 personen tegelijkertijd. Het is dan even geduldig aanschuiven tot men aan de beurt is. Zoiets als in een pretpark.
Kleine beklimming naar een toren, grote stap voor ons.
Op een van de torens van Angkor Wat.
Sluitingstijd, de massa verlaat Angkor Wat.
Laatste avondmaal.
Hiermede wordt de rondreis door Vietnam en Cambodja afgesloten. Het heeft plaats in het Kullen II Restaurant. Het is een reusachtige zaal met het eten in buffetvorm. Tijdens het diner krijgen we nog een optreden van de traditionele Apsara dance show.
Traditionele Apsara dans.
Sam, de lokale gids in Cambodja.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten