Angkor Wat

Angkor Wat
Angkor Wat

donderdag 26 november 2015

Dag 15 - Phnom Penh --> Siem Reap

Laatste en lange verplaatsing.
We verlaten de hoofdstad Phnom Penh om naar het grootste religieuze bouwwerk ter wereld te rijden: Angkor. Het is daarmede ook het grootste Hindoe tempelcomplex op aarde. Van Phnom Penh naar Seam Reap is het een afstand van 325 km. We vertrekken om 07.30 uur uit ons hotel te Phnom Penh, met een verse lokale gids.
Met deze autobus van Phnom Penh naar Siem Reap.
De route is via de nationale route nr. 6. Het zou ook mogelijk zijn om de afstand per boot af te leggen. Wij doen het met een air-conditioned bus. De weg is op vele stroken nog under construction. In de buurt van Phnom Penh ligt er een soort snelweg waar men een topsnelheid van 75 km/h kan halen. Er zijn echter nog vele stroken die nog bestaan uit aangestampte aarde.

Spiderville - Skun Short town.
Na 1.15' en 75 km stoppen we in Skuon. Het stadje Skuon heeft zicht ontwikkeld tot een fastfoodhalte aan de "Road National 6". Het wordt ook "Spiderville" genoemd. De specialiteit hier is de grote harige tarantula.
Lekkere tarantula.
Tarantula's, kevers, maden, zijn een lekkernij in dit gebied. Begonnen onder het schrikbewind van Pol Pot, er was bijna niets anders om te eten.
De bewoners lusten 's morgens, 's middags en s'avonds de harige achtpotige tarantula's. Buiten het restaurant verkopen handelaren knapperige, met knoflook geroerbakte spinnen, en andere kakkerlakken, wormen en insecten van rare afkomst.
Lekkere tarantula's.
Cambodjanen eten dit met een stralend gezicht allemaal op. De inhoud van de spin bestaat naar verluid uit een mengeling van zacht wit vlees en iets dat uit organen, eitjes naar uitwerpselen lijkt. Hmm. Het straffe is dat die gasten er niet ziek van worden.
Griezelen bij deze lekkernij.
De spiders, tarantuals, zouden volgens horen zeggen, naar kip smaken. De tarantula's worden gefokt en ontgift en gebruikt tot consumptie. Toch maar een huiveringwekkend gezicht. Om 09.20 uur verlaten we dit griezelige oord.
Iemand trek?
Middaglunch.
Vermits op dit parcours geen restaurants liggen waar er buiten spinnen en maden niets anders te krijgen valt, dan gestopt aan het enige restaurant waar er rijst voorhanden is. Het is dan wel na 170 km en rond 11.10 uur dat we halt houden in een restaurant gespecialiseerd in westerse toeristen in de Kampong provincie.

Wonen in Cambodja.
Op onze route houden we nog halt na 200 kmbij een woning van lokale bewoners. De huizen staan op palen, voor het eventuele water, voor verluchting en tegen slangen en insekten. Op een primitieve manier heeft men iets in elkaar geflanst voor het pletten van rijst.
Pletten van rijst, onder de woning.
De rijst wordt in de zon op de grond gedroogd.
Brug over de rivier.
Na 225 km en rond 14.15 uur krijgen we koffie. Men heeft er een aarden brug gebouwd over een rivier te Spean Kampong Kdei, of ook genoemd te Speam Prap Toeus. Dit vertaald geeft dit Bridge Tale Direction.
We staan hier bij de brug met de moeilijke Cambodjaanse naam, Spean Kampong Kdei.
Dat is de brug waar er gestopt wordt.
Tin-Tin is nooit in Cambodja opgemerkt. Wel op T-shirts. 
Het Tonle Sap meer.
Het is uiteindelijk 16.10 uur als we aankomen aan het meer met vermelde naam. Na het verlaten van de route nr. 6 is het een afgrijselijke baan vol putten en kuilen.
Het meer is het grootste van Zuidoost Azië en geldt als het kloppend hart van Cambodja. Tijdens het regenseizoen wordt het meer bijna vijf keer zo groot. Wanneer in november het regenseizoen is afgelopen, stroomt de watermassa in de andere richting, van het meer terug via de Mekong naar zee.
Tonle Sap meer.
Het is een van de visrijkste gebieden ter wereld. Er wonen 250 verschillend soorten vis in het meer. De vissen komen er zich voortplanten en tijdens de moesson wordt er een menigte watervogels door aangetrokken. Er leven veel reptielen, slangen, krokodillen, varanen en schildpadden.
Oeverbewoning rond het Tonle Sap meer.
Het kent de meest intensieve zoetwatervisserij ter wereld die 80% van de proteïnen van het land per jaar vertegenwoordigt. Tijdens het droge seizoen wordt laat het water genoeg slib achter om de aarde vruchtbaar te maken, waardoor landbouw, en vooral rijst, mogelijk wordt.
Een van de vele toeristenboten.
Rondvaart op het Tonle Sap meer. Dit mondt uit in de Mekong, of omgekeerd.
Onze tocht met de boot duurt tot 17.30 uur. We rijden dan nog een 45 minuten over een afgrijselijke slechte weg naar Siem Reap. Deze stad kent een geweldige opbloei wegens het toerisme dat naar de Angkor tempels komt. We logeren in het "Treasure Oasis Hotel" te Siem Reap.

Wonen op het meer.
Al sinds mensenheugenis woont het Cambodjaanse volk in paalwoningen. Momenteel wonen er ongeveer 3 miljoen mensen rondom de Tonle Sap in drijvende dorpen of in paalwoningen. Alles wordt per boot gedaan.

Kinderen gaan per boot naar school, boodschappen worden per boot gedaan of wachten op de kruideniersboot die langs komt. Er zijn verschillende drijvende dorpen die min of meer te bezoeken zijn en die leven van het toerisme, tegen betaling.
Route Phnom Penh - Tonle Sap Lake - Siem Reap.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten