Angkor Wat

Angkor Wat
Angkor Wat

woensdag 25 november 2015

Dag 14 - Phnom Penh

Dagprogramma.
Bij een weeral zeer warme dag, een heel gevuld programma voor vandaag.
  • Nationaal museum
  • Koninklijk paleis.
  • Tuol Sleng gevangenis - Genocidemuseum
  • Middaglunch
  • Vrije tijd
  • Central Market
  • Avonddiner
Hotel te Phnom Penh.
Nationaal museum.
Vertrokken aan het hotel om 08.00 uur. De temperatuur is reeds rond de 30°.
Het belangrijkste museum wordt ook wel het Musée des Beaux-Arts genoemd. 
Binnenkoer van het Nationaal museum.
In het Nationaal museum.
Het werd door een Franse archeoloog ontworpen en gebouwd in pure Khmer stijl van 1917- 1920.. Het bestaat uit verschillende vertrekken:
  • Grote zaal met veel staande Boeddha's en een 2 m hoge garuda (half mens - half vogel)
  • Boeddha zaal
  • Zuidelijke zaal met stenen beelden
  • Westelijke galerij met veel staande afgodsbeelden
  • Noordelijke galerij gewijd aan volkenkunde.
Er zijn ongeveer 5.000 beelden.
In het hindoeïsme kent men 3 goden:
  • Shiva, de god van het vernietigen van het kwade en de schepper van het goede.
  • Brahma, de schepper
  • Vishna, god van de preventie en beschermer.


De belangrijkste godsdiensten in Cambodia zijn het hindoeïsme en het boeddhisme. Daarnaast is er nog een minderheid van christenen en moslims.
We bezoeken dit museum van 08.30 - 09.30 uur.

Koninklijk paleis.
Vermits de koningin voorrang heeft, ging het paleis open om 09.30, en konden we ook dit pareltje bezoeken. Ongelooflijk prachtige gebouwen in een schitterend complex.
Silver pagoda in het domein van het koninklijk paleis te Phnom Penh.
Dit is  nu de residentie van koning Norodom Sihamoni. Het werd gebouwd door de Fransen in 1866. Om het te bezoeken moet men fatsoenlijk gekleed zijn. Het is een belangrijk symbool van trots voor het land. Lange broek, armen bedekt, de dames deftige bovenkleding, of men komt er niet in. Een koning verdient nu eenmaal onnoemelijk veel respect.
Zilveren pagoda.
Chan-Chayapaviljoen.
Het vormt de hoofdingang en diende voor officiële afkondigingen en grote ceremoniën en banketten.

Troonzaal.
Binnen het ommuurde paleiscomplex liggen talrijke gebouwen en tuinen met onder andere de schitterende troonzaal, gebouwd in Khmer-stijl. Het is het belangrijkste gebouw van het domein.
Het gebouw is 100 meter lang met een spits van 60 m hoogte met daarop een Boeddha met vier gezichten. In deze zaal vonden de kroningsplechtigheden plaats. Het herbergt ook het 'heilige zwaard' en de koningskroon.
Gebouwen binnen het koninklijk paleis complex.
Napoleon III paviljoen.
De villa van Napoleon III werd in 1870 aan koning Norodom geschonken en speciaal ontworpen tijdens de inwijdingsceremonie van het Suezkanaal.

Zilveren Pagode.
Tegenover het koninklijk paleis en in het paleizencomplex zien we de Zilveren pagode. Er staan tal van indrukwekkende beelden zoals o.a. een groot ruiterstandbeeld voor koning Norodom. De vloer is belegd met 5000 zilveren tegels die elk 1 kilo wegen! Je ziet er wel niet veel van, de meeste tegels zijn bedekt met tapijten. De mooiste stukken zijn de Boeddha van Smaragd en vlak ervoor de Gouden Boeddha, een beeld dat 90 kg weegt en bezet met 2086 diamanten.

Genocidemuseum - S21 Tuol Sleng gevangenis.
Tuol Sleng is misschien wel de belangrijkste bezienswaardigheid van heel Phnom Penh. De Rode Khmer maakte van een voormalige middelbare school Tuol Svay Prey de grootste en beruchtste gevangenis en verhoorruimte van het land.


Dit is een museum ter herinnering aan de genocide onder het regime van de Rode Khmer.  We worden er geconfronteerd met foto's van duizenden slachtoffers, die de dood vonden in wat als de grootste volkenmoord sinds de Tweede Wereldoorlog wordt beschouwd. Pol Pot was wel een der grootste deugnieten uit de wereldgeschiedenis, en krijgt zijn plaatsje in de categorie waar Stalin, Hitler, Cesar, Napoleon en ook L II thuishoren. Er zijn er ook nog wel anderen, maar die durf ik niet vermelden.
Een van de folterkamers.
Het ondervragingsreglement.
De gevangenen werden onwettig vastgehouden, onderworpen aan onmenselijke leefomstandigheden en dagenlang systematisch gemarteld om bekentenissen van verraderlijke activiteiten en namen af te dwingen. Na hun bekentenis werden ze naar de Killing Fields van Choeung Ek gebracht.
Slachtoffers werden gefotografeerd, voor en na de foltering.

Tuigen om de gevangenen te ketenen aan de benen.
Naar schatting werden 16.000 personen hier vastgehouden. Na de bevrijding werden slechts zeven gevangenen levend teruggevonden. Niemand heeft ooit uit Tuol Sleng kunnen ontsnappen.
Gevengeniscellen.
No comment.
Ontsnappen, niet mogelijk.
Binnenplaats van de Tuol Sleng gevangenis.
Het bezoek duurde van 11.00 - 12.00 uur.

Vrije tijd.
Na de middaglunch even een wandeling gemaakt op de grootste laan van Phnom Penh. Hier staan enkele merkwaardige constructies.
Samdech Preah Sihanouk Boulevard.
Independance Monument.
Brede belangrijkste boulevard in het centrum van Phnom Penh.

Central Market.
Met de Tuk-Tuk naar de Central Market. Gigantisch groot monumentaal shopping complex met vleugels die zich vanuit een centrale koepel in vier richtingen uitstrekken.
Met een tuk-tuk door het drukke verkeer naar de central market.
In een tuk-tuk naar de central market.
Een tuk-tuk biedt plaats aan 4 personen.
Gezocht naar T-shirts van de Great Old, RAFC met Number One. Men heeft er alle T-shirts in maten, kleuren, designs maar niet van Royal Antwerp F.C. Dan maar iets ander gekocht. De meegebrachte zijn hun kleur verloren. Ze zien er allen wit uit van het zout.  Alle gangetjes en stalletjes lijken op elkaar. Voor een appel en ei koop je hier al wat je wil. Echt of namaak? Onze Tuk-tuk bleef een 2 uur staan wachten om ons terug te voeren.
Chaotisch verkeer met de vele brommertjes.
Het is een belevenis te ervaren hoe die tuk-tukkers door het chaotische verkeer manoeuvreren. Het belangrijkste vervoermiddel is de motorfiets. De straten van Phnom Penh zijn een chaos van slingerede motorfietsen en scooters. De bestuurders zijn onverstoorbaar en lappen elke verkeersregel aan hun laars. Vreemde genoeg lijkt het meestal goed te gaan. Iedereen rijdt kriskras door elkaar, slingerend, toeterend en ogenschijnlijk zonder de regels in ogenschouw te nemen.
Iedereen die nog iets of wat behendig is, zit op een brommertje, scooter of een tul-tuk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten