Angkor Wat

Angkor Wat
Angkor Wat

dinsdag 24 november 2015

Dag 13 - Chau Doc --> Phnom Penh, Cambodja

Vietnam --> Cambodja per speedboot.
Vandaag verlaten we Vietnam. Bestemming: Cambodja. Deze keer niet per vliegtuig of bus, maar per boot over de Mekong rivier.
Van Chau Doc (Vietnam) met de boot over de Mekong rivier naar Phnom Penh (Cambodja)
Programma voor vandaag.
  • Transfer per speedboot naar Phnom Penh.. 130 km.
  • Killing Fields.
Onze lokale Vietnamese gids, Victor.
Van Chau Doc naar Phom Penh.
De verplaatsing van Vietnam naar Cambodja gebeurt per speedboot over de Mekong rivier. Het ontbijt vandaag om 05.45 uur. Chau Doc leeft van de overgang tussen deze 2 landen. Het hotel zat volgeladen met ons, Fransen, Duitsers en nog andere toeristen. Het was dan ook aanschuiven bij het ontbijt deze ochtend. De bus die ons naar de boot bracht stond om 06.30 uur klaar om naar de aanlegsteiger van Chau Doc te brengen.
Chau Doc, de speedboten liggen klaar voor de reis over de Mekong naar Cambodja.
De Vietnamezen houden zich stipt aan het geplande uurschema. Om 07.00 vertrok onze speedboot met een 30-tal passagiers. Tegen 35 km/hr was het vlot varen op de Mekong rivier. De afstand tot Phnom Penh is een goede 130 km over de Mekong rivier.
Het verlaten van Chau Doc.
Grensovergang tussen Vietnam en Cambodja.
Na een uurtje op de Mekong rivier kwamen we aan de grens van Vietnam. Iedereen moet hier van boord voor de paspoortcontrole, en om te bekijken of we legaal Vietnam waren binnen gekomen.
Grens van Vietnam aan de Mekong.
Er is ook een madammeke die vlot onze overgebleven Vietnamese Dong omwisselde naar de Cambodjaanse Riel, samen met andere dollars. Geen poespas of paspoort zoals in vele andere landen. Gewoon wisselen zoals aan de kassa van den Aldi.
Omwisselen van centjes, Dong (Vietnam) en/of $ naar Riel (Cambodja).
Vervolgens een korte afstand varen in niemand zijn land tot aan de grens met Cambodja. Hier was het moeilijker. De visum kost 34 US$. Enkele ambtenaren hebben er een hele klus aan om alles na te kijken, iets over te schrijven. Ongeveer een 12 tal stempels en na een 3de controle terug aan boord. We zien allemaal nogal brave burgers uit. Alhoewel wij als Belgen hebben momenteel geen al te beste reputatie op gebied van vluchtelingen en terroristen.
Ferry diensten op de Mekong.
De service aan boord van de speedboot is uitstekend. Enkele broodjes, fruit, water en ook een biertje.
Na een visum gekregen/gekocht bij de Cambodjanen terug aan boord van onze boot.
Phnom Penh.
Om 13.15 uur komen we aan in de hoofdstad van Cambodja. Omdat we reeds vroeg uit de veren waren deze ochtend, vooreerst een diner in een van de restaurants in Phnom Penh. Op ons programma stond het bezoek aan het koninklijk paleis geprogrammeerd. Maar er is een hoge Russische piet op officieel bezoek. Een minister of iets van dat soort. Het paleis is gesloten voor simpele mensen zoals wij. Dan maar naar Choeung Ek, of beter gekend als de Killing Fields.
Brug over de Mekong in Cambodja.
Vernietigingskamp van Choeung Ek.
Toegangspoort tot Choeung Ek Genocidal Center, The Killing Fields. Enkele richting naar de dood.
Dit kamp van de dood is beter bekend als één der Killing Fields. Het toont ons de trieste en macabere gevolgen van het repressieve Pol Pot-regime. Het ligt 14 km ten ZW van het Tuol Sleng museum. Indrukwekkend en ook huiveringwekkend zijn de Killing Fields.
Gevolgen van het Pol Pot regime - Rode Khmers.
Dit kamp is geen bezienswaardigheid maar een bedevaartsoord of een bezinningscentrum.
In een stoepa met verschillende verdiepingen waar deze schedels bewaard worden als teken van een waanzinnig regime.
Het herinnert aan de gruwelijke tijd onder het schrikbewind van de Khmer leider Pol Pot. Drie jaar lang was het in gebruik door de Rode Khmer en werden de gevangenen van Tuol Sleng hier naartoe gebracht om afgemaakt te worden. Om geen kogels te verspillen, sloegen de beulen hen gewoon de kop in. De lijken werden in 129 massagraven gedumpt. Tot nu toe zijn de stoffelijke resten van 8985 mensen gevonden.
Stoepa met de skeletten afgemaakt door de Rode Khmer.
In het midden van het terrein staat een gedenkstoepa met duizenden schedels die in de Killing Fields zijn aangetroffen. Er werd in 1988 ter ere van de slachtoffers dit herdenkingsmonument in de vorm van een stoepa opgericht.
Millioenen mensen afgemaakt onder Pol Pot.
Men ziet er honderden opeengestapelde schedels, daaronder een hoop lompen. No Comment!
Op het domein van de Killing Fields.
Het is te laat om nog naar de gevangenis Tuol Sleng te rijden en rond 17.30 uur terug aan het hotel. We logeren in River Home Hotel.

1 opmerking:

  1. Vandaag 2de kaartje in de bus gevonden. Nog veel plezier.

    groeten van ons allen.

    BeantwoordenVerwijderen